W diecie dziecka pomiędzy 12 a 23 miesiącem życia szczególnie istotne jest podawanie posiłków uzupełniających bogatych w żelazo. Kobiece mleko zawiera bowiem niewystarczające dla potrzeb dziecka ilości tego pierwiastka. Najlepiej aby dziecko otrzymywało produkty pochodzenia zwierzęcego, gdyż zawarte w nim żelazo jest dla organizmu łatwo przyswajalne.
Picie herbaty zaburza proces prawidłowego przyswajania żelaza.
Produkty bogate w żelazo
- mięso – w żywieniu dzieci poleca się świeże, chude mięso wysokiej jakości. Polecane jest mięso gotowane i pieczone. Z uwagi na niepewną jakość, skład oraz nadmiar substancji dodatkowych dzieciom nie należy podawać przetworów mięsnych o nieznanych recepturach,
- ryby,
- warzywa (głównie groch, fasola i soczewica),
- orzechy,
- owoce.
Źródło: Infant and young child feeding. Model Chapter for textbooks for medical students and allied health professional. Publikacja World Health Organization 2009.
oraz Poradnik żywienia dziecka w wieku od 1. do 3. roku życia – Instytut Matki i Dziecka